Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kárrendezés

Tisztelt Károsult!

Amennyiben Önnel az a nem várt esemény történt, hogy közúti baleset részese volt, szeretnénk az alábbi tájékoztatóval megkönnyíteni a kárrendezési folyamatot. Reméljük, hogy a tájékoztató átolvasása során megtalál minden olyan információt, amelyre szüksége van. Amennyiben további kérdései lennének, forduljon hozzánk bizalommal, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.

Mi a teendő, ha Önt kár érte és a kár okozója az ASTRA Biztosítónál rendelkezik kötelező gépjármű felelősségbiztosítással ?

Amennyiben a felelősség tisztázott és nem történt személyi sérülés a felek a baleset helyszínén kitöltik az európai Baleseti bejelentőt, amelyet mindkét fél aláír.

Célszerű az adatok valódiságáról a forgalmi engedély és a gépjármű vezetői jogosítvány megtekintésével meggyőződni.

Amennyiben a felelősség vitatott vagy személyi sérülés is történt rendőrségi intézkedést kell kezdeményezni.

A rendőr ilyenkor a helyszínen egy Igazoláson átadja a baleset részeseinek az adatokat.

Ezután meg kell győződni arról, hogy a gépjármű mozgásképes-e?

Amennyiben igen, a gépjárművel célszerű egy olyan tárolási helyre menni ( ez lehet a károsult lakcíme, vagy a későbbi javítást végző szerviz stb.) ahol a szemle is megejthető.

Amennyiben a gépjármű nem mozgásképes, el lehet szállíttatni az első legközelebbi szervizbe, vagy a károsult lakcímére, amennyiben a szállítás költsége a kár nagyságához képest ésszerű.

Fokozottan ügyelni kell arra, hogy a gépjármű balesetkori kárképe a szemléig megmaradjon (a gépjármű állapotában változás ne következzen be).

Amennyiben a károsult elmulasztja ezen szükséges intézkedések megtételét és ezzel további, már nem a balesettel összefüggő, károk keletkeznek a gépjárművön, azokat a biztosító nem fogja téríteni.

Ezt követően a kárbejelentést mielőbb meg kell tenni az alábbi csatornák valamelyikén:

A bejelentés megtétele után a kárszakértő a megadott elérhetőségek valamelyikén hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

A kötelező biztosítási kárrendezési eljárás lefolytatásához a következő iratokra lesz szükség:

  • forgalmi engedély
  • törzskönyv
  • gépjármű vezető vezetői engedélye
  • baleseti bejelentő
  • rendőrségi iratok ( amennyiben volt rendőrségi intézkedés )
  • meghatalmazás, ha nem a tulajdonos jelenti be a kárt
  • gépjármű kárbejelentő lap ( ügyfél által kitöltve és szabályszerűen aláírva )

Gépjármű kárbejelentő lap

A gépjármű kárbejelentő lapot töltse le honlapunkról, töltse ki a nyomtatványt és írja alá.

Amikor személyesen találkozik a kárszakértővel, vagy az Ön által megbízott szerviz munkatársával adja át neki. Időt takarít meg, ha a nyomtatványt előre kitölti.

Ha folyamatban lévő kárügyével, kárkifizetéssel kapcsolatosan kíván tájékoztatást kapni, kérjünk tegye fel kérdését a kar@astrabiztosito.hu címen. A kárszámot, illetve a balesetben részes gépjármű vagy gépjárművek forgalmi rendszámát minden esetben tüntesse fel levelében, és adja meg elérhetőségét is, hogy munkatársaink a lehető leghamarabb megválaszolhassák kérdését.

Szívességi Kárfelvétel

Amennyiben szívességi kárfelvételt szeretne kérni, mert a kárt okozó a felelősségét nem ismerte el, vagy a kár okozójának nincs érvényes felelősségbiztosítása, illetőleg nem ismert a felelősségbiztosítója, kérem olvassa el tájékoztatónkat és szükség esetén küldje el részünkre a kitöltött nyomtatványt.